Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή δεν είναι μόνο από τις παλιότερες του κόσμου και της Ευρώπης, όπως μαρτυρούν τα γραπτά τους μνημεία, αλλά είναι και η γλώσσα και η γραφή της έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πρώτες μεγάλες στιγμές της δημιουργίας του.
Το ελληνικό αλφάβητο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την παγκόσμια γραφή και τον πολιτισμό, όχι μόνο γιατί χρησίμευσε να καταγράψει την πιο καλλιεργημένη και φιλοσοφημένη σκέψη του αρχαίου κόσμου, όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο γλωσσολόγος Charles Higounet, αλλά και γιατί πάνω σ΄ αυτό στηρίζεται όχι μόνο η νέα ελληνική γραφή, αλλά και μια σειρά άλλων γραφών, όπως οι γραφές με λατινικούς χαρακτήρες (αγγλική, ιταλική, γαλλική, γερμανική κ.α.), οι σλαβικές γραφές (βουλγαρική, ρωσική κ.α.) κ.α.
Δεν υπάρχει γλώσσα σήμερα που να μην έχει ελληνικές λέξεις και γι’ αυτό δικαίως πολλοί τη θεωρούν ως τη μητρική γλώσσα των άλλων. Μεταφράζοντας οι άλλοι λαοί τα αρχαία ελληνικά επιστημονικά, λογοτεχνικά κ.τ.λ. συγγράμματα μετέφεραν στις γλώσσες τους εκτός από το ελληνικό πνεύμα και πάρα πολλές ελληνικές λέξεις. Αμέτρητες είναι οι διεθνείς ελληνικές λέξεις. Η διεθνής αγγλική γλώσσα, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί σήμερα πάνω από 50.000 λέξεις ελληνικής καταγωγής.
Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή είναι αυτές που γέννησαν και ανέπτυξαν τις επιστήμες και τις τέχνες. Ανακαλύπτοντας οι Έλληνες πρώτοι το απλό, όμως τέλειο ελληνικό σύστημα γραφής, επομένως έχοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να αποταμιεύουν την εμπειρία τους, αλλά και να τη μελετούν στη συνέχεια, πέρασαν πρώτοι στα γράμματα, στις τέχνες και στις επιστήμες: Όμηρος, Ησίοδος, Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Ηράκλειτος, Δημόκριτος Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης,....
Τα πρώτα κείμενα Μαθηματικών, Φυσικής, Αστρονομίας, Νομικής, Ιατρικής, Ιστορίας, Γλωσσολογίας κ.τ.λ. γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα και γραφή. Τα πρώτα θεατρικά έργα, καθώς και τα βυζαντινά λογοτεχνικά έργα έχουν γραφτεί στην ελληνική γλώσσα.
Στην ελληνική γλώσσα εκφράστηκαν και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί. Ο Μινωικός Ελληνικός Πολιτισμός και ο Κλασικός Ελληνικός Πολιτισμός.
Η ελληνική γλώσσα και ελληνική γραφή έγιναν διεθνείς πρώτες επί Μεγάλου Αλέξανδρου και Ελληνιστικών χρόνων. Επίσης ήταν διεθνείς και επί Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ενώ πολλοί Ρωμαίοι έρχονταν στην Αθήνα, για να μάθουν ελληνικά.
Η ελληνική γλώσσα και γραφή είναι αυτές με τις οποίες γράφτηκαν - διαδόθηκαν οι πιο αξιόλογες θρησκείες του κόσμου. Αυτή των θεών του Ολύμπου και η Χριστιανική (της Καινής Διαθήκης). Οι περισσότεροι Απόστολοι: Παύλος, Ιωάννης, Λουκάς, όπως και πολλοί άλλοι Εβραίοι, είχαν ελληνική μόρφωση και ήταν γνώστες της ελληνικής γλώσσας και γραφής και γι' αυτό έγραψαν τα Ευαγγέλια κατ’ ευθείαν στην ελληνική με σκοπό να γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο. Επίσης, η Παλαιά Διαθήκη έγινε γνωστή στον κόσμο μετά από τη μετάφρασή της στην ελληνική.
Αγγλικός λόγος με ελληνικές λέξεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός και καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας είχε εκφωνήσει δύο λόγους στην Ουάσιγκτον (Σεπτέμβριος του 1957 και Οκτώβριος του 1959) σε ετήσια συνέδρια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι λόγοι είναι σε αγγλική γλώσσα με ελληνικές λέξεις. Γίνεται πλήρως κατανοητό το περιεχόμενο των λόγων. Ένας από τους δυολόγους είναι ο ακόλουθος:
«Kyrie,
I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus
and the Oecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas. With enthusiasm we dialogue and
synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and synthesized. Our critical problems such as the numismatic plethora
generate some agony and melancholy. This phenomenon is charateristic of our epoch. But, to my thesis we have the dynamism to program therapeutic practices as a prophylaxis from chaos and
catastrophe. In parallel, a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic. I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to
your Kyrie, to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Ampitctyony
and the gastronomic symposia».
«Κύριοι,
επαινώ τους άρχοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Οικουμενικής Τράπεζας για την ορθοδοξία των αξιωμάτων, των μεθόδων και των πολιτικών τους, αν και υπάρχει ένα επεισόδιο κακοφωνίας της Τράπεζας με την Ελλάδα. Με ενθουσιασμό διαλεγόμαστε και συναγωνιζόμαστε στις συνόδους των δίδυμων Οργανισμών μας των οποίων τις πολύμορφες οικονομικές ιδέες και δόγματα αναλύουμε και συνθέτουμε. Τα κρίσιμα προβλήματά μας, όπως ο νομισματικός πληθωρισμός, γεννούν κάποια αγωνία και μελαγχολία. Αυτό το φαινόμενο είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Αλλά η θέση μου είναι ότι έχουμε το δυναμισμό να προγραμματίσουμε θεραπευτικές πρακτικές ως μέτρο προφύλαξης από το χάος και την καταστροφή. Παράλληλα, μια παγκόσμια ανυπόκριτη οικονομική συνεργασία και εναρμόνιση σε ένα δημοκρατικό κλίμα είναι βασική. Ζητώ συγγνώμη για τον εκκεντρικό μου μονόλογο. Εκφράζω με έμφαση τις ευχαριστίες μου προς σε σας, Κύριοι, προς το ευγενικό και γενναιόδωρο Αμερικανικό Έθνος και προς τους οργανωτές και τους πρωταγωνιστές αυτού του αμφικτιονικού και γαστρονομικού συμποσίου».
Εκφράσεις θαυμασμού για την Ελληνική γλώσσα.
Σχετικά με την αξία της ελληνικής γλώσσας, έχουν ειπωθεί σπουδαία λόγια από σημαντικότατους ανθρώπους, ανά καιρούς. Μερικά από αυτά είναι:
1) Μάρκος Τίλλιος Κικέρων (ο επιφανέστερος άνδρας της αρχαίας Ρώμης): «Εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων».
2) Γκαίτε (ο μεγαλύτερος ποιητής και πεζογράφος της Γερμανίας): «Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα».
3) Claude Fauriel (Κλαύδιος Φωριέλ, Γάλλος ακαδημαϊκός και ποιητής): « Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης».
4) Έλεν Κέλλερ (διάσημη τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας): «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού».
5) Margarite Yourceyar (Μαργαρίτα Γιουρσέλ, Γαλλίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός): «Αγάπησα αυτήν τη γλώσσα την ελληνική για την εύρωστη πλαστικότητά της, που η κάθε της λέξη πιστοποιεί την άμεση και διαφορετική επαφή της με τις αλήθειες και γιατί ό,τι έχει λεχθεί καλό από τον άνθρωπο, έχει ως επί το πλείστον λεχθεί σ’ αυτή τη γλώσσα».
6) Νικηφόρος Βρεττάκος (ακαδημαϊκός και ποιητής): «...Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική».
7) Schiller (Γερμανός ποιητής, ιστορικός και φιλόσοφος): «Καταραμένε Έλληνα, τα βρήκες όλα. Φιλοσοφία, Γεωμετρία, Φυσική, Αστρονομία. Τίποτε δεν άφησες για μας».
8) Βολταίρος (Γάλλος διαφωτιστής): «Είθε η Ελληνική Γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών».
9) Will Durant (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia): «Το αλφάβητον μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας σφυρηλάτησε μιαν διεθνή γλώσσα δια των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξης και η διαίρεσης εις παραγράφους… είναι ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι ελληνικά – το λυρικό, η ωδή, το ειδύλλιον, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι ελληνικές».
10) Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκανίας): «Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες, οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς».
Επίσης, ο ίδιος αναφέρει: «Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργημένων ατόμων».
Επιλογικά,
είναι τιμή μας να καταγόμαστε από τους αρχαίους Έλληνες, τους στυλοβάτες του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι όμως και χρέος μας να διατηρήσουμε την εκμάθηση αυτής της εννοιολογικής γλώσσας, σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μαθαίνοντας Ελληνικά, διαδίδοντας τη γλώσσας μας, γινόμαστε φορείς πολιτισμού.
Πηγές:
http://www.krassanakis.gr/Greeks.htm (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ & ΓΡΑΦΗ)
HTTP://AFIPNISIEL.BLOGSPOT.DE/2012/02/BLOG-POST_4585.HTML (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉ ΜΕΛΈΤΗ: Η ΑΞΊΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΆ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΓΛΏΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΓΡΑΦΉΣ).
HTTPS://HELLENICCNEWS.COM (Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΉ ΑΞΊΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΆ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΓΛΏΣΣΑΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΎ ΕΛΛΗΝΟΜΆΘΕΙΑΣ)
HTTP://WWW.MIXANITOUXRONOU.GR/I-THRILIKES-OMILIES-TOU-XENOFONTOS-ZOLOTAS-STA-ANGLIKA-CHRISIMOPIONTAS-MONO-ELLINIKES-LEXIS/